Een Amerikaanse cybersecurityfirma concludeert na onderzoek dat degene die zegt de hacker van de Democratische Partij in de Verenigde Staten te zijn, voor de Russische overheid werkt.

Gestolen e-mails van de Democraten verschenen vorige week online via Wikileaks, waarna er spanningen in de partij ontstonden.

De hack werd afgelopen juni geclaimed door een hacker, die zich van de naam Guccifer 2.0 bediende. De hacker zei Roemeens te zijn, maar daar rezen twijfels over nadat hij bijvoorbeeld in een interview weigerde Roemeens te spreken. Ook zei hij gebruikgemaakt te hebben van een softwarekwetsbaarheid die op het moment van de hack nog helemaal niet bestond.

Cybersecurityfirma ThreatConnect heeft de digitale broodkruimels die Guccifer 2.0 achterliet gevolgd en concludeert dat Guccifer 2.0 hoogstwaarschijnlijk niet de hacker is, maar een poging van de propaganda-tak van de Russische overheid is om de aandacht af te leiden van de betrokkenheid van diezelfde Russische overheid.

FBI

De bevindingen van ThreatConnect sluiten aan bij berichten over het onderzoek van de FBI, dat Rusland verdenkt van de hack. Rusland zou liever Republikein Donald Trump in het Witte Huis zien dan Democraat Hillary Clinton.

Verschillende prominente cybersecuritybedrijven, waaronder FireEye en Crowdstrike, zeggen zelfs zeker te weten dat Rusland achter de hack zit. Het is volgens experts echter niet duidelijk of de Russische hackers ook verantwoordelijk waren voor het lekken van de e-mails naar Wikileaks.

"Het is consistent met hun werkwijze", zegt cybersecurityspecialist James Lewis van de denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS) tegenBloomberg. "De Russen hebben eerder zulke dingen gedaan. Maar het bewijs voor het lekken zelf is momenteel nog niet zo duidelijk."

Ontkenning

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft in sterke bewoordingen ontkend dat Rusland achter de hack zit. Dat deed hij dinsdag voorafgaand aan een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega John Kerry in Laos.

Trump zelf noemt berichten over Russische steun aan zijn campagne een "grap".