Een rechter in Miami heeft maandag een man vrijgesproken die was aangeklaagd voor het verkopen en witwassen van bitcoins. Volgens de rechter zijn bitcoins geen valuta.

De Amerikaan Michell Espinoza was opgepakt, omdat hij 1500 dollar aan bitcoins verkocht aan undercover-politieagenten. De agenten zeiden dat ze daarmee gestolen creditcardgegevens wilden kopen.

In de staat Florida kunnen mensen worden aangeklaagd voor witwassen als ze een financiële transactie doen waarmee illegaliteit wordt "bevorderd". Die wet is volgens de rechter, Teresa Mary Pooler, te vaag om Espinoza te veroordelen, meldt de Miami Herald.

Bovendien wordt bitcoin niet gesteund door een overheid of bank, zei Pooler. "Het kan niet worden gezien als materiële rijkdom. Het kan niet onder een matras worden gestopt, zoals contanten of goudstaven."

Economie

"De rechtbank is geen expert op het gebied van economie. Maar het is duidelijk, zelfs voor mensen met een beperkte kennis op dit vlak, dat Bitcoin nog een lange weg te gaan heeft voordat het kan worden gezien als geld", aldus Pooler.

De Amerikaanse belastingdienst bepaalde in 2014 dat bitcoin wordt gezien als bezit en niet als valuta. Ook in Nederland wordt bitcoin niet erkend als valuta, maar wel als belastbaar bezit. Mensen die bitcoins hebben moeten die dus wel benoemen in hun belastingaangifte.

Aangeklaagd

Het is voor zover bekend de eerste keer dat iemand in de VS is aangeklaagd voor witwassen met de virtuele valuta. Espinoza werd samen met een andere man, Pascal Reid, opgepakt. 

Reid bekende een geldhandelaar zonder vergunning te zijn en kwam voorwaardelijk vrij. Hij maakte een deal met justitie waarin hij de autoriteiten zou onderwijzen over bitcoin.