AMSTERDAM - De Nederlandse overheid heeft een slecht signaal afgegeven door de groep computerkrakers, die begin oktober onder meer de websites overheid.nl en regering.nl platlegden, niet te vervolgen. Dat staat in een open brief die het Forum burger@overheid donderdag naar minister van Justitie Piet Hein Donner heeft gestuurd. De overheid zou haar digitale informatievoorziening niet serieus nemen, stelt het forum.

Volgens het forum zijn duizenden burgers de dupe geworden van de actie. Zij konden niet bij de informatie komen die zij zochten of werden niet doorverwezen naar digitale informatie elders. "Wie denkt dat de overheid als leverancier en beheerder van de informatie snel en adequaat zou reageren, komt bedrogen uit", staat in de brief. Het forum zegt ervan uit te gaan dat de minister 'zijn verantwoordelijkheid zal nemen'.

Verschillende websites van de overheid lagen van 4 tot 8 oktober grotendeels plat door een aanval van hackers. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst was sprake van een gecoördineerde actie tegen de overheidssites. De sites worden dermate vaak opgeroepen dat ze voor andere gebruikers niet of nauwelijks bereikbaar zijn. Eén van de hackers zei op de website fok.nl dat de actie is bedoeld als protest tegen het kabinetsbeleid. Schade aanrichten zou niet het doel zijn, maar volgens de hackers moeten bewindslieden worden aangepakt.