AMSTERDAM - Mensen met lichte psychische stoornissen moeten vaker via internet worden behandeld. Prof. dr. P. Cuijpers heeft dit donderdag bepleit in zijn oratie waarmee hij zijn hoogleraarschap van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft aanvaard. De behandeling voorkomt volgens hem dat patiënten zieker worden. Daarbij bespaart de maatschappij zich veel geld.

De internethulp kan, aldus Cuijpers, helpen bij mensen met bijvoorbeeld een burnout of bij ouderen met beginnende depressieve klachten.

Volgens Cuijpers is er alle reden om veel aandacht te besteden aan de juiste behandeling van psychische stoornissen. Hij betoogde dat alleen al depressies, angststoornissen en alcoholverslavingen de Nederlandse samenleving per jaar minimaal 6 miljard euro kosten. Een op de vijf Nederlanders kampt met een van de verschijnselen. Per jaar komen er 300.000 nieuwe patiënten met depressieve stoornissen bij.

Cuijpers vindt dat de overheid ook meer aan preventie van de ziekten moet doen. Hulpverleners zouden mensen die risico lopen op depressies, zoals kinderen van alcoholisten of mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt, meteen al bij de eerste signalen hulp moeten bieden. Hij verwacht dat deze behandelingen een kwart van de nieuwe ziektegevallen voorkomen of uitstellen.