Nederland staat op de vierde plek op de lijst van meeste ransomware-infecties. In 5 procent van de gevallen wordt een Nederlandse computer geïnfecteerd met ransomware. 

Dat blijkt uit een rapport van beveiligingsbedrijf Symantec over de periode januari 2015 tot april 2016. Ransomware is malware waarbij de computer wordt vergrendeld totdat er een geldbedrag is betaald. 

Veruit het meest getroffen land is de Verenigde Staten, met 31 procent van alle infecties. Daarna volgen Italië en Japan (alebei 8 procent). Na Nederland volgen Duitsland (4 procent), het Verenigd Koninkrijk (4 procent), België (3 procent) en Canada (3 procent). 

Het gemiddelde geldbedrag dat via ransomware wordt gevraagd door criminelen is de afgelopen jaren gestegen van 372 dollar in 2014 naar 679 dollar in 2016. 

Bedrijven

Hoewel de aanvallen vooral gericht zijn op consumenten (57 procent), is er volgens Symantec een trend waarneembaar waarbij de pijlen steeds vaker op grote bedrijven worden gericht.

De dienstensector is met 38 van alle bedrijfsransomware de meest getroffen sector, gevolgd door de maakindustrie (17 procent), de financiële sector 10 procent) en de publieke sector (10 procent). 

Ransomware

Bron: Symantec© NU.nl/Jerry Vermanen