Whatsapp weer online in Brazilië na derde blokkade binnen een jaar

Whatsapp is weer beschikbaar in Brazilië, nadat een rechter de dienst dinsdag kort blokkeerde. De hoogste rechtbank van het land zette echter ook deze keer al na enkele uren een streep door dat besluit. 

De dienst werd geblokkeerd omdat de dienst weigert mee te werken aan een politieonderzoek en de gebruikersgegevens van verdachte drugsdealers te delen.

Het blokkeren van Whatsapp is echter "nauwelijks redelijk of proportioneel", oordeelde rechter Ricardo Lewandowski van het Braziliaanse hooggerechtshof. Rechters die de dienst blokkeren interpreteren een wet uit 2014 verkeerd, aldus de advocaat-generaal. 

Het is de derde keer in een jaar tijd dat de chatapp in Brazilië wordt geblokkeerd. Elke keer werd dat besluit weer teruggedraaid door de hogere rechtbank. Whatsapp is de meest populaire berichtendienst in Brazilië, met ruim 100 miljoen gebruikers. 

Whatsapp-oprichter Jan Koum uitte op Facebook zijn frustratie over het herhaaldelijk blokkeren van de dienst. "Het is schokkend dat minder dan twee maanden nadat blokkades van diensten als Whatsapp werden verworpen, de geschiedenis zich nu herhaalt."

Lees meer over:
Tip de redactie