AMSTERDAM - Eureffect heeft een nieuw wapen in de strijd gegooid om de particuliere belegger weer naar de beurs te krijgen: SMS beleggen. Vermogensbeheerder Lex Werkheim van het bedrijf noemde de nieuwe handelswijze donderdag een "pasklare oplossing" voor particuliere beleggers om net zo snel op nieuws te reageren als professionele handelaren.

Om mee te mogen doen, moet de klant eerst minimaal 10.000 euro storten. Daarna ontvangt de klant smsjes met koopadviezen voor bepaalde aandelen. Als deze akkoord gaat moet hij dat binnen vijf minuten laten weten, anders gaat de order niet door. Om te verkopen hoeft Eureffect geen toestemming te vragen.

Voor elke order krijgt Eureffect een vergoeding, die afhandelijk is van de koers van het gekochte aandeel. Daarnaast betaalt de klant circa 65 eurocent voor elk ontvangen bericht. Eureffect zegt dat deze kosten ruimschoots worden goedgemaakt. "Het is profesionele kennis voor een relatief klein bedrag." Een uitgebreide test heeft SMS beleggen een nettorendement opgeleverd van ruim 26 procent, aldus Eureffect.

De vermogensbeheerder weet niet hoeveel beleggers op de nieuwe dienst af zullen komen. Over het afgelopen halfjaar heeft Eureffect het aantal aandelentransacties van particulieren met 10 tot 15 procent zien teruglopen.