Google krijgt recordaantal dataverzoeken van overheden

Google heeft in de tweede helft van 2015 een recordaantal dataverzoeken van nationale overheden gekregen. Het bedrijf werd ruim 40.000 keer gevraagd om gegevens van gebruikers te overhandigen.

In iets minder dan tweederde van de gevallen ging Google ook daadwerkelijk akkoord met het verzoek, blijkt dinsdag uit het nieuwste transparantierapport van de zoekgigant.

Per verzoek kunnen gegevens van meerdere gebruikers worden opgevraagd. In totaal werd Google verzocht om de data van meer dan 81.000 mensen vrij te geven.

De VS stuurde verreweg de meeste dataverzoeken (12.523), gevolgd door Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en India.

In Nederland werden 210 dataverzoeken aan Google verstuurd, waarin informatie over in totaal 216 accounts werd opgevraagd. Ook dat was een record, nadat in de eerste helft van 2015 nog 162 verzoeken werden verstuurd. Google leverde in 69 procent van de gevallen ook daadwerkelijk gegevens aan.

Google begon in 2010 met het publiceren van zijn transparantierapporten. Sindsdien is het aantal dataverzoeken van overheden ruim verdriedubbeld.

Lees meer over:
Tip de redactie