Netflix trekt veel minder nieuwe abonnees dan verwacht

Netflix kreeg er in het afgelopen kwartaal 1,7 miljoen nieuwe abonnees bij, fors minder dan de 2,5 miljoen die de streamingdienst voor ogen had.

"We groeien, maar niet zo snel als we zouden willen", schrijft Netflix-CEO Reed Hastings bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van 2016.

Netflix heeft nu een totaal van 83,17 miljoen abonnees, een groei van 1,7 miljoen ten opzichte van het vorige kwartaal. Netflix wilde de afgelopen drie maanden eigenlijk met 2,5 miljoen nieuwe abonnees groeien.

Vorig jaar kreeg Netflix er in dezelfde periode 3,3 miljoen nieuwe abonnees bij. In de VS won Netflix de afgelopen drie maanden maar 160.000 nieuwe leden, waar het met een half miljoen wilde groeien.

Internationaal groeide het ledental met 1,5 miljoen, waar Netflix 2 miljoen nieuwe abonnees wilde. Door de tegenvallende cijfers duikt het aandeel Netflix in de nabeurshandel met 15 procent omlaag.

​Prijsstijging

Volgens Netflix is de tegenvallende groei in gebruikers vooral te wijten aan het verlies van bestaande gebruikers. Waar de aanwas van nieuwe abonnees volgens plan is verlopen, verlieten meer leden dan verwacht de streamingdienst.

Hastings wijt die vertrekkende abonnees aan nieuws over stijgende abonnementsprijzen. Netflix kondigde in 2015 een prijsstijging aan, waardoor het maandbedrag van alle abonnementen met 1 à 2 euro per maand stijgt.

Dat nieuws zou volgens Hastings een afschrikwekkende werking op klanten hebben gehad, die Netflix vervolgens verlieten nog voordat de abonnementsprijs steeg. De prijsstijging gold direct voor nieuwe abonnees, oudere abonnees bleven nog tijdelijk het oude tarief betalen. Toch zouden klanten die hun prijzen daadwerkelijk zien stijgen volgens Hastings wel abonnee blijven.

Netflix maakte over de maanden april, mei en juni een winst van 40,7 miljoen dollar (36,7 miljoen euro), over een omzet van 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro). In dezelfde periode vorig jaar was de winst 26 miljoen dollar (23 miljoen euro), over een omzet van 1,6 miljard dollar (1,44 miljard euro).

Lees meer over:
Tip de redactie