Softbank neemt chipgigant ARM over voor 29 miljard euro

Het Japanse techconcern Softbank neemt de Britse chipgigant ARM over voor een bedrag van 24,3 miljard Britse pond (omgerekend zo'n 29,04 miljard euro).

Dat bevestigt ARM maandag. De overname is de grootste van Softbank tot dusver. Het Japanse concern betaalt 1.700 pence per aandeel, 43 procent meer dan de huidige koers. 

ARM, het meest waardevolle techbedrijf op de beurs van Londen, ontwerpt de architectuur van chips. Chipfabrikanten zoals Qualcomm, Samsung en Apple betalen het Britse bedrijf vervolgens voor het gebruik van het ontwerp. De technologie van ARM is in ongeveer 95 procent van alle smartphones te vinden.

Het Japanse concern zegt vooral geïnteresseerd te zijn in ARM om zo te kunnen investeren in 'the internet of things', de trend van steeds meer met het verbonden apparaten zoals lampen, robots en andere dingen. 

Brexit

De overname van het Britse bedrijf volgt enkele weken op het Britse besluit om de Europese Unie te verlaten. Hoewel het bedrijf eerder wel waarschuwde dat het vertrek problemen op kan leveren voor zijn personeelsbestand, behaalt het bedrijf het grootste deel van de omzet in dollars.

Softbank-CEO Masayoshi Son zegt dat de Brexit geen rol heeft gespeeld bij de overname. De overnamegesprekken zouden twee weken geleden zijn begonnen. De prijs van de pond is in die tijd met 16 procent gedaald, maar ARM zag de waarde van zijn aandeel met net zoveel procent stijgen.

Lees meer over:
Tip de redactie