AMSTERDAM - Een meerderheid van Nederlandse werkgevers die hun werknemers faciliteiten bieden voor telewerken of thuiswerken, is van mening dat werknemers die telewerken efficiënter werken (80 procent) en productiever zijn (70 procent). Dat wijst een Europees onderzoek uit dat is uitgevoerd onder 640 bedrijven in opdracht van Samsung Business Communications .

Bovendien vindt 87% van de ondervraagde Nederlandse bazen dat telewerken werknemers een betere leef/werk-balans biedt.

In vergelijking met andere landen uit het onderzoek - waaronder het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Zweden - biedt bijna driekwart (72 procent) van de ondervraagde Nederlandse werkgevers haar werknemers al faciliteiten voor telewerken. Hiermee is Nederland - samen met Zweden (78 procent) - een van de koplopers in vergelijking met andere Europese landen, waaronder Spanje met 53 procent en het Verenigd Koninkrijk met 46 procent.

De Zweedse werkgevers hebben het meeste vertrouwen in hun werknemers; slechts 29 procent van de ondervraagde werkgevers gaf aan enige zorg te hebben over de productiviteit van thuiswerkende werknemers.

Reistijd

Nederlandse werknemers hebben een gemiddelde woon-werk reistijd van 4,7 uur per week, terwijl werknemers in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld 7 uur per week aan woon-werk reistijd kwijt zijn. In Spanje en Zweden is dit respectievelijk 5,5 uur en 3,7 uur.