De Europese Commissie heeft Google voor de derde maal in twee jaar tijd officieel aangeklaagd vanwege machtsmisbruik. Er lopen nu op drie fronten zaken tegen de zoekgigant.

Dat heeft eurocommissaris Margrethe Vestager donderdag bekendgemaakt. Eerder klaagde zij Google al aan vanwege een webwinkelvergelijker en het besturingssysteem Android. Nu zegt Vestager dat Google ook zijn macht heeft misbruikt op de advertentiemarkt.

De klacht over machtmisbruik met Google Shopping, een dienst die productprijzen vergelijkt, wordt bovendien aangescherpt. De dienst heeft systematisch voorrang gekregen in de zoekresulaten van Google, denkt de Commissie.

"We zien dat heel, heel, heel vaak gebeuren" zei Vestager donderdag op een persconferentie. "Dit is waar we het sterkste bewijs hebben."

Google ontkent de beschuldigingen. "Wij vinden dat onze innovaties en productverbeteringen hebben geleid tot meer keuze voor Europese consumenten en concurrentie bevorderen", aldus een woordvoerder. "We zullen de vernieuwde zaken van de Commissie bestuderen en over enkele weken met een gedetailleerde reactie komen."

Advertentietak

De aanklacht tegen de advertentietak van Google richt zich op het platform AdSense for Search, waarmee Google-advertenties in de zoekmachines van andere websites kunnen worden verwerkt. Om zijn dominante positie in de online advertentiemarkt te verdedigen heeft Google onterechte beperkingen gesteld aan het gebruik van dit platform, vindt de Commissie.

Sommige gebruikers van de dienst moesten beloven dat zij helemaal geen zoekadvertenties van Google-concurreten zullen tonen. Ook moeten afnemers een minimumaantal advertenties plaatsen en moeten die een prominente positie krijgen.

In andere contracten moeten advertenties van anderen eerst worden goedgekeurd door Google, voordat ze kunnen worden geplaatst.

Volgens Vestager maakt Google zich al sinds 2006 schuldig aan machtmisbruik op dit vlak. Wel zegt de Commissie dat het bedrijf de voorwaarden in zijn AdSense-contracten onlangs heeft veranderd, waardoor er meer ruimte is om ook advertenties van concurrenten te tonen. De Commissie geeft Google tien weken de tijd om te reageren op de beschuldiging. 

Shopping

Vestager zegt dat in het onderzoek naar Google Shopping nieuw bewijs boven water is gekomen, waaruit nog duidelijker blijkt dat Google zijn machtspositie heeft misbruikt.

Google voerde als verdediging in het onderzoek aandat Shopping niet als losstaand platform moet worden gezien, maar als concurrent van webwinkels als Amazon en eBay. Dat die bedrijven nog hard groeien toont volgens Google aan dat de zoekgigant geen oneerlijke concurrentie levert.

De Commissie zegt het daar niet mee eens te zijn, omdat de webwinkels zich in een andere markt bevinden. Concurrerende vergelijkingssites hebben wel degelijk last gehad van het gedrag van Google, zei Vestager donderdag. Het bedrijf krijgt acht weken de tijd om te reageren op de aangescherpte beschuldiging.

Uniek

Naast de Shopping- en advertentiezaak heeft Google ook te maken met een onderzoek naar Android. Het bedrijf zou de Europese regels overtreden door zijn eigen apps standaard mee te leveren. Fabrikanten van Android-toestellen moeten een pakket Google-apps afnemen, en mogen er niet voor kiezen om ook Android-toestellen zonder Google-apps te leveren.

Het is uniek dat één bedrijf tegelijk te maken krijgt met drie verschillende mededingingszaken. Elke individuele veroordeling zou Google op een miljardenboete kunnen komen te staan.

De aanklacht tegen de advertentietak zou Google in zijn achilleshiel kunnen raken, omdat het bedrijf 90 procent van zijn inkomsten uit advertenties haalt.

Onderzoek

In alle drie de zaken heeft Google een zogenoemde 'mededeling punten van bezwaar' ontvangen van de Commissie. Dat is een voorlopige conclusie, waarop nog een onderzoek volgt. Google kan dan nog reageren voordat de Commissie een definitieve conclusie bereikt, en eventueel een boete oplegt.

Vestager zegt de verschillende onderzoeken zo snel mogelijk te willen afronden, maar ook nauwkeurig te werk te willen gaan. Ze gaf geen indicatie van de verwachte duur van de onderzoeken.