Een grote meerderheid van de uitgevers die aangesloten zijn bij de uitgeversvereniging NMPA, schaart zich achter een miljoenendeal met Spotify. De streamingdienst heeft 30 miljoen dollar (27 miljoen euro) gereserveerd voor onbetaalde royalty's.

De deal werd eerder al gesloten tussen de NMPA en Spotify. Uitgevers hadden tot eind juni de tijd om zich aan te sluiten bij de deal, mee te doen aan een collectieve rechtszaak of zelf een rechtszaak aan te spannen.

96 procent van de uitgevers die zijn aangesloten bij de NMPA doet mee aan de deal, liet de NMPA weten aan de Amerikaanse site Billboard.

De deal omvat royalty's die Spotify niet heeft uitbetaald, omdat de streamingdienst niet wist bij wie die betaald moesten worden. De uitgevers krijgen inzage in de lijst en kunnen royalty's claimen.

Miljoenen

Volgens Spotify gaat het om ongeveer 25 miljoen dollar aan royalty's. De overgebleven 5 miljoen wordt verdeeld over de bedrijven op basis van marktaandeel.

Er loopt nog een collectieve rechtszaak van uitgevers tegen Spotify. In die rechtszaak wordt 350 miljoen dollar geëist aan onbetaalde royalty's voor tekstschrijvers.