Facebook in VS voor rechter gesleept om belastingontwijking

Facebook is in de Verenigde Staten door het ministerie van Justitie voor de rechter gesleept. De overheid hoopt het bedrijf te kunnen dwingen documenten te overhandigen voor een onderzoek naar belastingontwijking.

De vermeende belastingontwijking wordt al drie jaar onderzocht door de Amerikaanse belastingdienst IRS. Een aanklacht tegen Facebook is ingediend bij een rechtbank in Californië, meldt The Hill donderdag.

Het onderzoek richt zich op het overhevelen van een groot deel van de bedrijfsactiviteiten van Facebook naar het internationale hoofdkantoor in Ierland in 2010.

De IRS vermoedt dat Facebook niet eerlijk was met de taxatie van rechten van het sociale netwerk en het grootste deel van de gebruikers bij de overheveling naar Ierland.

Waarde

Volgens eerste resultaten uit het onderzoek van de IRS was de waarde van de rechten enkele tientallen miljarden dollar. Het is niet zeker of Facebook daar voldoende belasting over heeft betaald.

De belastingdienst zegt dat Facebook weigert documenten te overhandigen met informatie over  onder meer bedrijfsrisico's, budgetdoelstellingen, gebruikersgroei en advertenties.

Regels

Facebook liet vorig jaar al weten dat het bedrijf zich aan alle regels houdt in de landen waar het actief is. Het bedrijf verwierp de eerste resultaten van het onderzoek.

Volgens Facebook hebben de onderzoekers een verkeerd beeld van het aantal gebruikers, het platform, competitie van andere bedrijven en de rol van mobiel gebruik van het platform.

Lees meer over:
Tip de redactie