AMSTERDAM - De schade die hackers (computerkrakers) jaarlijks aanrichten bij het Nederlandse bedrijfsleven bedraagt 263 miljoen euro. Dat stelde ing. J. Verschuur, mede-directeur van adviesbureau Ernst & Young dinsdag in het actualiteitenprogramma Tweevandaag. "Hackers worden schromelijk onderschat."

Het adviesbureau ondervroeg ruim 700 mensen werkzaam in de ICT-sector over de problemen die ze hebben met internetbeveiliging en de last die ze ondervinden van hackers. "Ter vergelijking: de schade door 'gewone inbraken' in woonhuizen werd in 2002 geschat op 340 miljoen euro," aldus Verschuur. "Die getallen komen dus erg dicht bij elkaar."

Volgens recent onderzoek van Ernst & Young had vijf procent van het Nederlandse bedrijfsleven het afgelopen jaar last van hackers - dat percentage is de afgelopen twee jaar ruim verdubbeld. Er wordt circa 35.000 keer per jaar gehacked, waarvan ruim 17.000 keer bij grotere bedrijven.

De gemiddelde schade bedraagt 15.000 euro per inbraak. Dit zijn echter alleen de reparatiekosten. De reële kosten liggen hoger, aldus Verschuur. "Het gaat hierbij om schade aan het imago, het tijdelijk niet kunnen gebruiken van computers en immateriële schade. Bovendien, minstens zo belangrijk, het vertrouwen bij consumenten en bedrijven in alles wat met computers te maken heeft, wordt geschaad."