De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de legalisering van online gokken.

Onder andere VVD, PvdA, D66, PVV en GroenLinks stemden voor. Dankzij de nieuwe Wet op de kansspelen wordt gokken op het internet gereguleerd. De wet gaat pas in als ook de Eerste Kamer akkoord gaat. 

Met de nieuwe wet wordt de gokmarkt opengebroken en kunnen gokbedrijven een vergunning aanvragen om gokwebsites aan te bieden op de Nederlandse markt.

De Tweede Kamer worstelt al jaren met de legalisering van online gokken. De huidige Wet op de kansspelen, die spelers van een gokverslaving moet behoeden, stamt uit 1964. Maar de wet is door technologische vernieuwingen achterhaald. 

Miljarden euro's

In de online gokmarkt gaan wereldwijd honderden miljarden euro’s om, maar Nederland is een van de laatste landen waar het verboden is. Mede door de lobby van de traditionele legale aanbieders Holland Casino, De Lotto en de Goede Doelen Loterij, heeft het jaren geduurd voordat er een wet in de Kamer lag waar over gestemd kon worden.

In de tussentijd wendde de Nederlandse gokker zich voor een online weddenschap tot buitenlandse gokaanbieders. Daar doen 1,5 miljoen Nederlanders weleens een gokje. Zij geven jaarlijks een half miljard euro uit op de digitale poker-, roulette-, of blackjacktafel, maar ook aan sportwedstrijden. Omdat het illegaal is, loopt de Nederlandse staat tientallen miljoenen euro’s aan belastingen mis.

Legalisering

De Kamer kiest nu voor legalisering. De Kansspelbelasting wordt vastgesteld op 29 procent. Het voorstel van het kabinet was om een lager tarief van 20 procent te hanteren, maar dat vindt de Kamer achterhaald.

Een deel van de belastingopbrengsten gaat naar de sportclubs en sporters. Zij moeten meeprofiteren van het gokken op hun wedstrijden, vindt de Kamer. Tegelijkertijd mag er niet gewed worden op wedstrijden die gevoelig zijn voor matchfixing.

Ook worden gokaanbieders verplicht om preventieve maatregelen tegen verslaving aan te bieden. Zo moet er duidelijk een waarschuwing in beeld zijn dat gokken verslavend werkt en moeten de aanbieders een deel van de opbrengsten afdragen aan het verslavingsfonds.