Inwoners van Rotterdam zullen in november toch niet via internet kunnen stemmen tijdens een referendum over de woonplannen van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Er wordt gewoon in stemhokjes gestemd met potlood en papier.

De Rotterdamse gemeenteraad stemde donderdag unaniem tegen de mogelijkheid om te stemmen via internet, nadat verschillende experts hadden gewezen op mogelijke beveiligings- en privacyproblemen.

Aboutaleb wilde inwoners van Rotterdam laten stemmen met hun DigiD-account, in een speciale online omgeving. Hij wilde nog wel enkele fysieke stemlocaties inrichten voor mensen die geen DigiD hebben.

In het verleden zijn verschillende beveiligingsproblemen van DigiD aan het licht gekomen, en een DDoS-aanval op het systeem zou het hele referendum kunnen platleggen. Bovendien kan bij online kiezen niet worden gegarandeerd dat mensen niet onder druk staan als ze hun stem uitbrengen.

Experimenteren

GroenLinks diende daarom een motie in om alsnog 'analoog' te stemmen. Die werd gesteund door nagenoeg alle fracties in de gemeenteraad, meldt RTV Rijnmond.

Aboutaleb zegt zich te neer te leggen bij het oordeel van de raad, maar wel te willen blijven experimenteren met internetstemmen. Volgens hem hebben de meeste inwoners al een DigiD en kan de beveiliging van online stemmen goed worden gecontroleerd.

"We gaan bij digitaal stemmen niet over één nacht ijs", zegt hij. "Waarom worden er nooit vragen gesteld over een DDoS-aanval als het gaat om de gegevens van 625.000 Rotterdammers die we al digitaal bewaren?"