AMSTERDAM - Nederlanders hebben veel belangstelling voor de nieuwe standaard voor betalen op internet, die medio 2005 door Nederlandse banken wordt geïntroduceerd, zo blijkt uit een onderzoek van Multiscope. Maar liefst 78 procent van de ondervraagden zegt de nieuwe standaard een goed initiatief te vinden, 60 procent verwacht direct na introductie gebruik te gaan maken van de betaalstandaard.

In september werd bekend gemaakt dat de grote Nederlandse banken werken aan een nieuwe standaard voor online betalingen die aansluit op de vertrouwde systemen voor internet bankieren. De nieuwe standaard wordt medio 2005 in gebruik genomen en vervangt online betalingsmethoden als Minitix (Rabobank), Way2Pay (ING), E-wallet (ABN Amro) en Tootz (Postbank).

De individuele online betalingsmethoden die de banken op dit ogenblik hanteren hebben allemaal een vrij lage naamsbekendheid. Het meest bekend is Way2Pay (32 procent) gevolgd door Rabodirect (28 procent), E-wallet (14 procent), Minitix (3 procent) en Tootz (1 procent). Van de online betalingsmethoden die onafhankelijk zijn van een bank heeft Wallie de hoogste naamsbekendheid (22 procent).

Het initiatief van de banken om tot een nieuwe gezamenlijke standaard te komen is een maand na de aankondiging bekend bij 26 procent van de bevolking. De bekendheid is met 28 procent hoger bij personen die op dit moment al internetbankieren. Bij personen die geen gebruik maken van internetbankieren is de bekendheid 19 procent.