De gemeente Rotterdam moet afzien van het plan om inwoners via internet te laten stemmen op een referendum. Er is te veel risico op fraude.

Dat zegt IT-expert Ronald Prins, technisch directeur van beveiligingsbedrijf Fox-IT, dinsdag tegen De Volkskrant. Prins was vorig jaar nog voorzitter van een groep die in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek deed naar de herinvoering van de stemcomputer.

Uiteindelijk adviseerde de commissie om de stemcomputer alleen terug te brengen als hier een papieren stembiljet uitrolt, dat handmatig kan worden geteld. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil het stemproces geheel via DigiD laten verlopen.

Volgens Prins zou het stemproces kunnen worden verstoord met een DDoS-aanval, of zou mogelijk zelfs fraude kunnen worden gepleegd door kwaadwillenden. Bovendien is niet te controleren of een kiezer via internet geheel onafhankelijk stemt, omdat de privacy van het stemhokje ontbreekt.

"De techniek gaat razendsnel vooruit en de digitale veiligheid wordt almaar minder", zegt Prins. Bovendien is het achteraf lastig vaststellen of het telproces correct is verlopen, omdat er geen papierwerk overblijft. "Er moet een briefje tussen zitten."

In een brief aan de gemeenteraad schreef Aboutaleb eerder dat DigiD veilig is, en dat het stemproces is gecontroleerd door onafhankelijke onderzoekers. Hij gaf daar verder geen details over. Het voorstel wordt donderdag besproken in de gemeenteraad.