AMSTERDAM - Het illegaal uitwisselen van muziek via internet bereikt pas het hoogste punt in 2005. Volgens een onderzoek van Yankee Group duurt het nog jaren voordat de muziekindustrie bruikbare alternatieven heeft voor ruildiensten als Kazaa en Morpheus.
Yankee Group

In 2005 zullen 7,44 miljard liedjes worden gedownload, aldus het onderzoeksbureau. Het jaar daarna zal het aantal dalen tot 6,33 miljard liedjes. Vorig jaar waren dat er 5,16 miljard. In een vergelijkbaar onderzoek noemt
Forrester Research

Volgens hetzelfde onderzoek van Forrester wordt in 2007 17 procent (een omzet van zo'n twee miljard euro) van alle verkochte muziek digitaal verspreid. Onderzoeker Yankee voorziet dat in 2002 er 500.000 internetters netjes betalen voor hun downloads. Zij leveren een brancheomzet op van 21,7 miljoen dollar. Tegen de tijd dat platenmaatschappijen 'eigen Napsters' bieden, in 2007, verdienen ze daar 5,8 miljard dollar mee. Dat geld wordt betaald door 65 miljoen internetters.

Malaise

Vorig jaar daalde de omzet van de platenmaatschappijen met 5 procent. Het is niet duidelijk hoe groot de invloed van gratis gedownloade muziek hierop is. Volgens Forrester is het downloaden van muziek niet de oorzaak van de dalende verkopen in de muziekindustrie. Waarschijnlijker is het dat de algehele economische crisis in de wereld de reden van de malaise is.

In de Verenigde Staten is de muziekverkoop met vijftien procent gedaald. De grote platenmaatschappijen geven steeds de schuld aan internetpiraterij. Forrester denkt dat betaalde downloads de verkoop van muziek weer omhoog kunnen stuwen. Tegen 2004 zou de handel weer op het oude niveau kunnen zitten.