Apple wordt weer aangeklaagd in China. Ditmaal heeft de smartphonefabrikant het aan de stok met de Chinese mediawaakhond SARFT, die vindt dat het bedrijf inbreuk maakt op een auteursrecht.

Het gaat om het auteursrecht op een propagandafilmpje uit 1994 over de Chinese strijd tegen Japanse soldaten in de jaren '30 van de vorige eeuw, schrijft persbureau AP.

Dat filmpje is te zien via Youku HD, een app die via Apple's App Store te downloaden is. Een dochterbedrijf van SARFT bezit daar de auteursrechten op en claimt dat het feit dat de film te zien is via Youku HD betekent dat zowel Apple als de maker van app daar inbreuk op maken.

SARFT eist dat het filmpje offline gehaald wordt en dat zowel Apple als de fabrikant van de app 50.000 yuan (zo'n 6.800 euro) betalen. Apple heeft nog niet op de aanklacht gereageerd.

Apple heeft het de laatste tijd vaker aan de stok met de Chinese overheid. Zo heeft het bedrijf geen exclusief recht meer op de merknaam iPhone en kreeg het vorig jaar een miljoenenboete voor belastingontduiking.