De Amerikaanse autoriteiten zijn bij aftappen in 2015 minder versleutelde verbindingen tegengekomen dan het jaar ervoor. Dat is opmerkelijk, omdat de overheid zorgen uitspreekt over de opkomst van encryptie.

Bij het aftappen van communicatiediensten kwamen staatsautoriteiten in 2015 zeven versleutelde verbindingen tegen, terwijl dat er in 2014 nog 22 waren. Dat blijkt uit overheidsdocumenten die donderdag zijn vrijgegeven, meldt The InterceptDe overheid wist de informatie niet te ontcijferen.

De federale politiediensten stuitten op zes versleutelde verbindingen, waarvan er drie niet konden worden ontcijferd.

In totaal waren er op staatsniveau 2745 verbindingen afgetapt. De federale diensten tapten 1403 verbindingen af. Het gaat daarbij alleen om taps waarvoor rechters toestemming hebben gegeven.

Afname

Terwijl het aantal versleutelde verbindingen is afgenomen, is het totaal aantal taps toegenomen met 17 procent. Dat is opmerkelijk, omdat de Amerikaanse overheden zich openlijk zorgen maken over een toename in het gebruik van versleutelde verbindingen.

Recherchedienst FBI kwam in aanvaring met Apple, die weigerde software te schrijven voor het openbreken van een versleutelde iPhone. De dienst wist uiteindelijk met hulp van buitenaf de smartphone te ontgrendelen.

Makers van communicatieapps voegen encryptie toe om de privacy van gebruikers te beschermen.