Nederland ICT wil 'ministerieel topteam' voor digitalisering

ICT-bedrijfsbranchevereniging Nederland ICT pleit in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 met een manifest voor een kabinetsbrede visie op de digitale economie.

De brancheverenging waar ruim 550 Nederlandse ICT-bedrijven zich bij hebben aangesloten, merkt op dat digitalisering in alle sectoren steeds belangrijker wordt. Dat gaat breder dan één ministerie, schrijft Nederland ICT in zijn manifest (pdf).

"We pleiten daarom voor het instellen van een ministerieel topteam onder leiding van de minister-president dat zorgdraagt voor de digitale transformatie die op ons af komt", aldus Nederland ICT. "Dat moet leiden tot gecoördineerde ICT-implementatieagenda's op thema's als zorg, energie, mobiliteit, steden en zakelijke dienstverlening."

Aantrekkelijker voor bedrijven

Door nu al op digitalisering in te zetten, hoopt Nederland ICT de digitale economie in elk partijprogramma op de kaart te krijgen. De vereniging zegt dat er zowel kansen als bedreigingen zijn. Daarvoor kijkt Nederland ICT vier jaar vooruit, en zet zes doelenstellingen voor 2020 op de kaart.

Zo wordt bijscholing voor de groeiende ICT-branche aangehaald, en het belang om van Nederland een veilig land voor internetbedrijven te maken. Nederland ICT heeft al vaker kritiek geuit op zaken als de 'terughackwet', die Nederland voor ICT-bedrijven als vestigingsland onaantrekkelijker maakt.

Die aantrekkelijkheid kan ook vergroot worden door Nederlandse scholen en universiteiten op digitaal vlak concurrerend te houden, stelt Nederland ICT. Ook een duurzame energievoorziening en toonaangevende digitale infrastructuur zijn volgens de branchevereniging belangrijk.

Digitale dienstverlening

Bovendien moet de Nederlandse overheid meer inzetten op digitale dienstverlening. Daarvoor moet de infrastructuur worden gemoderniseerd en gecentraliseerd, en moet nieuwe wetgeving waarbij ICT komt kijken altijd vooraf worden getoetst op veiligheid en kosten. Verschillende digitale initiatieven van de Nederlandse overheid vielen de afgelopen jaren duurder uit dan verwacht.

Het manifest sluit aan bij de campagne 'NL Next Level' van VNO-NCW. De werkgeversvereniging noemt digitalisering als belangrijke schakel in de economische groei van Nederland.

Lees meer over:
Tip de redactie