KPN voltooit eerste landelijke netwerk Internet of Things

Nederland is het eerste land met een landelijk dekkend Long Range Wide Area-netwerk, of lora-netwerk, voor het internet of things. Er zijn meerdere partijen die werken aan een lora-netwerk, maar KPN is er als eerste in geslaagd het landelijk dekkend te krijgen.

Zo’n netwerk is bedoeld voor apparaten die soms maar een kleine hoeveelheid data hoeven te versturen. Verwacht wordt dat steeds meer apparaten en sensoren toegang tot het internet zullen krijgen. Lora maakt dat dergelijke apparaten geen simkaart nodig hebben, en voor hun verbinding weinig stroom verbruiken.

Bij het zogenoemde internet of things worden apparaten met elkaar en met het internet verbonden. Op die manier kunnen bijvoorbeeld slimme energiemeters en allerlei andere sensoren gegevens uitwisselen.

Het lora-netwerk heeft als voordeel dat het weinig energie verbruikt en is daardoor veel geschikter voor dit doel dan bestaande netwerken.

Volgens KPN is er steeds meer vraag naar netwerkmogelijkheden die zuinig zijn met stroom. Schiphol maakt al gebruik van het netwerk voor bagageafhandeling, op station Utrecht Centraal worden in een proef wissels ermee in de gaten gehouden en in de Rotterdamse haven werken dieptemeters ermee.

Lees meer over:
Tip de redactie