Facebook gaat meer berichten van vrienden op de tijdlijn van gebruikers tonen, en minder berichten en video's van media en bedrijven.

Facebook doet de aanpassingen nadat gebruikers hun zorgen hadden geuit over het missen van berichten van vrienden, meldt het bedrijf woensdag.

De nieuwe indeling van de tijdlijn wordt direct uitgerold. In april 2015 veranderde Facebook de indeling van zijn tijdlijn ook al om meer berichten van vrienden te tonen, en minder berichten van bedrijven en media.

Facebook verwacht dat de nieuwe wijziging zal zorgen voor een daling in verkeer voor pagina's van bedrijven en nieuwsmedia. Dat geldt vooral voor media die voor hun verkeer niet rekenen op het delen van berichten door gebruikers zelf, maar uitgaan van de algoritmes van Facebook om berichten op hun eigen pagina's te populariseren.

Media afhankelijk

Op die manier zegt Facebook het verbinden van vrienden en familie weer een kernwaarde van het sociale netwerk te willen maken. Veel websites zijn voor hun verkeer steeds meer afhankelijk van Facebook, en zullen mogelijk juist last krijgen van de verandering.

Facebook introduceerde de afgelopen jaren enkele manieren waarop media het sociale netwerk beter konden gebruiken om hun publiek aan te spreken. Zo kwam het bedrijf met Instant Articles, waarbij berichten sneller worden geladen in de mobiele Facebook-apps.

Daarnaast heeft Facebook samenwerkingen met enkele Engelstaling media, die livestreams verzorgen voor Facebook Live. Ook die video's worden bij de nieuwe indeling van de nieuwsfeed minder belangrijk. Facebook biedt media al wel enkele jaren de mogelijkheid om berichten tegen betaling hoger in de nieuwsfeed van gebruikers te tonen.