Windows 10 heeft 350 miljoen gebruikers, elf maanden nadat het systeem beschikbaar kwam. De eerste grote update verschijnt op 2 augustus.

Windows 10 zet daarmee zijn lijn als snelstgroeiende nieuwe Windows-versie door, meldt Windows-hoofd Terry Myerson tegenover Paul Thurrott.

Windows 10 verscheen op 29 juli 2015, en bereikte in januari van dit jaar de mijlpaal van 200 miljoen gebruikers. Eind mei was het aantal gebruikers gestegen naar 270 miljoen. Myerson zegt dat klanten bovengemiddeld tevreden zijn over Windows 10.

Volgens Thurrott is het aantal mensen dat naar Windows 10 overstapt de afgelopen maanden toegenomen, van zo'n 20 miljoen nieuwe gebruikers per maand in de eerste maanden na verschijning naar zo'n 29 miljoen per maand in de afgelopen maanden.

Anniversary update

De eerste grote update, de Anniversary Update, komt op 2 augustus beschikbaar. De update bevat nieuwe functies voor zowel pc’s als de Xbox One. Zo wordt spraakassistent Cortana slimmer, en kan het onder meer dingen herkennen die mensen met een pen op een Windows-tablet schrijven. De spraakassistent is dan standaard beschikbaar in Nederland, maar kan nog niet in het Nederlands worden aangesproken.

Daarnaast kunnen gebruikers na de update biometrisch inloggen gebruiken in de Edge-browser van Microsoft, om zo bijvoorbeeld met hun vingerafdruk op sites in te loggen. Ook kunnen pc-games straks via Xbox Live worden gespeeld met spelers die op een Xbox One spelen.

Microsoft laat gebruikers van Windows 7 en 8.1 tot eind juli gratis updaten naar Windows 10, daarna kost het besturingssysteem naar verwachting zo'n 120 euro. Het bedrijf beloofde dinsdag om Windows 10 minder aggressief aan te bieden dan het de afgelopen maanden deed.