Celstraffen voor bende die 81.000 euro stal met bankmalware

Drie mannen en een vrouw die malware gebruikten om geld van Nederlandse bankrekeningen te stelen, zijn veroordeeld tot celstraffen van 4 tot 24 maanden.

De Oost-Europeanen zijn woensdag door de rechtbank in Breda veroordeeld voor onder meer diefstal, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De straffen die de rechtbank uitdeelde kwamen ongeveer overeen met de eis van de officier van justitie.

De malware van de bende werd in 2013 en 2014 verspreid. In totaal maakten zij hier ruim 81.000 euro mee buit via achttien verschillende transacties. 

In de zaak tegen de vier werden onder meer bankgegevens en telefoontaps gepresenteerd als bewijs. De celstraffen van de bendeleden lopen uit elkaar, omdat hun verantwoordelijkheden verschilden. De leider van de groep kreeg de hoogste straf van 24 maanden cel.

De drie medeverdachten openden bankrekeningen en regelden pinpassen om het geld op te nemen. Eén van de vier was volgens de rechtbank slechts een "geldezel" op wiens rekening het gestolen geld werd gestort.

Oplettendheid

Volgens de rechtbank zijn celstraffen gerechtvaardigd, omdat cybercrime 'gewone' fraude overstijgt. "Er is een grote mate van organisatie en coördinatie noodzakelijk om het gebruik van dergelijke malware lonend te maken", leest het oordeel.

"De potentiele schade is enorm en wordt slechts beperkt indien er alert en snel gehandeld wordt door de banken of de benadeelde zelf. De rechtbank is dan ook van oordeel dat geen andere straf dan een gevangenisstraf passend is voor dit soort feiten."

De rechtbank schrijft in haar oordeel dat de schade veel hoger had kunnen oplopen. "Het is slechts aan de oplettendheid van klanten en banken zelf te danken dat de schade niet tot een veel hoger bedrag is opgelopen."

Lees meer over:
Tip de redactie