Uber gaat rijgedrag van chauffeurs bijhouden

Uber voert in een aantal steden een test waarbij de telefoon van de chauffeur wordt gebruikt om het rijgedrag in de gaten te houden.

Uiteindelijk moeten de gegevens helpen bij het detecteren van onveilig en fout rijgedrag. Chauffeur krijgen een dagelijks rapport voor hun rijkunsten, waar bijvoorbeeld cijfers worden gegeven voor bijvoorbeeld remgedrag en de manier waarop wordt opgetrokken. 

Voorlopig zal Uber zijn chauffeurs niet gaan blokkeren bij fout rijgedrag, meldt het bedrijf tegenover Buzzfeed. Wel hoopt het bedrijf dat de dagelijkse rapporten zullen helpen bij het stimuleren van veilig rijgedrag. 

In sommige steden zal Uber deze gegevens daarnaast gebruiken om zijn chauffeurs te waarschuwen als zij te hard rijden. De informatie helpt ook bij het controleren van de recensies die passagies geven aan hun chauffeur; wordt er gemeld dat er te hard werd gereden, dan kan het bedrijf dat nu ook checken. 

De verzamelde informatie zal verder worden gebruikt in het onderzoek naar zelfrijdende auto's. De gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om kunstmatige intelligentie te leren welk rijgedrag wel en niet toelaatbaar is. 

De test wordt vooralsnog alleen uitgevoerd in een aantal Amerikaanse steden. Wanneer de functionaliteit overal wordt geactiveerd is niet bekend.

Lees meer over:
Tip de redactie