ALPHA, een luchtgevechtssysteem dat draait op kunstmatige intelligentie, heeft een voormalig piloot en instructeur van de Amerikaanse luchtmacht verslagen in een virtueel luchtgevecht. 

Kolonel Gene Lee, die het al sinds de tachtigerjaren opneemt tegen kunstmatige tegenstanders en duizenden piloten trainde, werd de een vluchtsimulator meerdere malen neergeschoten door ALPHA. Lee wist zelf geen enkel schot te raken. 

Lee noemt zijn kunstmatige tegenstander "de meest agressieve, snelst reagerende, dynamische en geloofwaardige kunstmatige intelligentie" die hij tot dusver heeft gezien. Zelfs als het virtuele vliegtuig van ALPHA beperkingen werden opgelegd, wist de computer de ervaren piloot vrij eenvoudig te verslaan. 

"Het leek al mijn bedoelingen door te hebben en direct te kunnen reageren op alle afgevuurde raketten en veranderingen in mijn vlucht. Het wist hoe het mijn schoten moest afweren en wist ogenblikkelijk te kunnen wisselen tussen verdedigende en aanvallende acties", aldus Lee in de Journal of Defense Management (pdf).

Co-piloot

ALPHA wordt ontwikkeld als 'virtuele co-piloot' door de University of Cincinnati, en is bedoeld om piloten te assisteren met tactisch advies in gevechtssituaties.

Opvallend genoeg kan het systeem al draaien op relatief eenvoudige computers. De versie waar Lee het tegen opnam was getraind door een consumentencomputer ter waarde van 500 dollar, maar zou al kunnen worden aangedreven door een de simpele minicomputer Raspberry Pi ter waarde van 35 dollar.