Google gaat trackinggegevens van klanten ook buiten zijn eigen diensten voor advertenties inzetten, maar wel alleen voor gebruikers die dat willen.

Google toont gebruikers binnenkort een bericht waarin zij kunnen aangeven of zij hun gegevens beschikbaar willen stellen voor gepersonaliseerde reclames, meldt Wired.

Google toont nu al gepersonaliseerde advertenties binnen zijn eigen diensten, op basis van wat ingelogde gebruikers zoeken op onder meer Google en YouTube. Buiten die eigen sites toont Google ook al gerichte reclames, maar die werken op basis van cookies.

Daardoor zien veel gebruikers na een zoektocht naar bijvoorbeeld een bankstel overal advertenties voor een bankstel. Gebruikers van nieuwe systeem van Google kunnen zo'n advertentie straks weren, en zien de reclame dan niet meer op elk apparaat waarop ze zijn ingelogd.

Fijnmazige controle

Ook komt Google met één pagina waarop zoekgeschiedenis, bekeken video's en bezochte pagina's met Google-advertenties zijn verzameld; de My Activity-pagina. Resultaten die gebruikers van die pagina schrappen, worden niet meer gebruikt voor gerichte advertenties.

Die fijnmazige controle van de My Activity-pagina wordt de komende tijd geleidelijk uitgerold. Google zegt dat het gebruikersgegevens ook onder het nieuwe systeem niet met adverteerders deelt, en dat gebruikers via hun accountpagina kunnen regelen welke gegevens worden verzameld.

Facebook is eerder deze maand met een gelijksoortige methode voor gericht adverteren begonnen, groot verschil is dat gebruikers daar automatisch meedoen en zich moeten afmelden als zij dat niet willen.