Microsoft maakt het aanbod voor een gratis upgrade naar Windows 10 minder agressief. De afgelopen maanden kwamen er steeds meer klachten binnen over het agressieve initiatief dat de upgrade toonde.

Zo zijn er gevallen bekend waarin Windows 10 zichzelf downloadde - een forse belasting voor sommige internetverbindingen.

Een vrouw uit Seattle in de Verenigde Staten kreeg bijvoorbeeld 10.000 dollar als schadevergoeding toen haar computer Windows 10 ongevraagd downloadde.

Microsoft rolt de komende week een aantal veranderingen aan het update-proces uit. Zo krijgen gebruikers nu in de initiële pop-up al de keuze om de update later in te plannen of helemaal af te slaan. Ook leidt het wegklikken van de pop-up door middel van het kruisje niet meer tot het automatisch downloaden van Windows 10, aldus The Verge.

Gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 kunnen nog tot het eind van juli gratis upgraden naar Windows 10. De verwachting is dat Microsoft na die datum zo'n 120 euro gaat vragen voor Windows 10.