Een chatbot aangedreven door kunstmatige intelligentie heeft in 21 maanden met succes 160.000 parkeerboetes in New York en Londen aangevochten. 

DoNotPay, ontwikkeld door de negentienjarige Londenaar Joshua Browder, bepaalt met een aantal simpele vragen of het mogelijk is om de boete aan te vechten, waarna het de gebruiker begeleidt door de procedure.  

Browder kwam op het idee om de app te bouwen nadat hij zelf in korte tijd dertig parkeerboetes binnenkreeg. De procedure is relatief voorspelbaar en daarom goed geschikt om software op los te laten, legt Browder uit tegenover The Guardian

De resultaten liegen er niet om: de "eerste robotadvocaat ter wereld" heeft al meer dan 250.000 zaken behandeld, waarmee de chatbot dus een slagingspercentage van 64 procent heeft. Inmiddels is er al ruim 4 miljoen dollar terugbetaald via de procedures die zijn gewonnen door de chatbot. 

Momenteel is de chatbot alleen nog beschikbaar in Londen en New York, maar er wordt gewerkt aan een versie voor Seattle. Browder werkt ook aan mogelijkheden om de chatbot te gebruiken om geld terug te vragen voor vertraagde vluchten, en om HIV-patiënten te helpen om te kijken welke rechten zij hebben.