Airbnb klaagt thuisstad San Francisco aan

Airbnb klaagt de stad San Francisco aan, vanwege nieuwe regels die de huizendeeldienst zouden verplichten om veel appartementen van zijn site te halen.

Dat heeft de dienst, die in San Francisco werd opgericht en daar ook zijn hoofdkwartier heeft, dinsdag bekendgemaakt. Voor mensen die hun appartement korte tijd verhuren, bijvoorbeeld via Airbnb, is het in San Francisco al enige tijd verplicht om zich te registreren bij de gemeente.

Nu zijn er echter ook regels ingevoerd die Airbnb zouden verplichten om niet-geregistreerde appartementen van zijn site te verwijderen. Doet het bedrijf dit niet, dan kunnen boetes worden opgelegd.

"Helaas werken deze regels niet", schrijft Airbnb op een blog. "Men is het er algemeen over eens dat het huidige registratieproces in de stad kapot is."

Volgens Airbnb is het lastig om een appartement te registreren en is dit veel werk, vooral voor mensen die hun huis niet vaak verhuren. In een rechtszaak zal de site bovendien beargumenteren dat de regels in San Francisco privacywetten overtreden.

Samenwerken

Het is voor het eerst dat Airbnb een juridische actie onderneemt tegen een van de 34.000 steden waar het bedrijf actief is. Eerder heeft Airbnb juist altijd gezegd te willen samenwerken met steden om regels rond het gebruik van de site op te stellen.

Amsterdam was de eerste stad die zo'n overeenkomst sloot met Airbnb. De site begon toeristenbelasting af te dragen aan de gemeente Amsterdam, en er werd afgesproken dat huizenbezitters hun woning maximaal twee maanden per jaar verhuren.

San Francisco wilde vorig jaar ook zo'n maximum invoeren, van 75 nachten per jaar, maar na een grootschalige campagne van Airbnb werd dat voorstel tijdens een referendum verworpen.

Lees meer over:
Tip de redactie