Het Openbaar Ministerie heeft maandag celstraffen tot drie jaar geëist voor drie mannen en twee vrouwen voor grootschalige phishing.

De vijf opereerden vanuit Amsterdam en zijn waarschijnlijk betrokken bij 85 phishing-zaken. In totaal hebben ze volgens het OM vier ton weggenomen.

De bende heeft niet alleen e-mails verzonden om geld van slachtoffers afhandig te maken, maar ook met particulieren en bedrijven gebeld om gegevens te verzamelen.

De cybercriminelen verstuurden e-mails uit naam van een bank. Daarin werden gegevens opgevraagd, zogenaamd in verband met de introductie van een nieuw systeem.

Gebeld

Daarna werden de slachtoffers gebeld door een vrouw die zich voordeed als bankmedewerker. Die vrouw vroeg bankcodes op, waarmee de criminelen snel geld konden overmaken. 

De vrouw wekte vertrouwen bij de slachtoffers, omdat ze vroeg naar rekeninghouders en omdat het gesprek in de e-mail al was aangekondigd. De bende heeft zeker vijf maanden op die manier slachtoffers gemaakt.

De politie heeft het telefoonnummer waarmee gebeld werd getraceerd naar een woning in Amsterdam van een van de verdachten: een 28-jarige vrouw. Door gesprekken af te luisteren en sms'jes te onderscheppen, kwam de politie achter de werkwijze van de bende. Het afgetapte materiaal wordt gebruikt als bewijs in de rechtszaak.

Eis

Tegen twee mannen van 35 en 34 jaar is drie jaar cel geëist. Het OM eist dertig maanden tegen een 33-jarige man en een 48-jarige vrouw. De vrouw is de enige die de misdaad heeft bekend.

Tegen de 28-jarige vrouw die haar woning beschikbaar stelde, is 150 ur werkstraf geëist. De uitspraak wordt verwacht op 15 juli.