Instagram in Alkmaar voor rechter om naaktfoto's

Instagram is in Alkmaar voor de rechter gesleept vanwege naaktfoto's en -video's waarmee een 15-jarig meisje wordt gepest. De moeder van het slachtoffer wil dat de pesters achter het account worden aangepakt.

Het kort geding tegen de appmaker diende maandag, schrijft de VolkskrantInstagram weigert gebruiksgegevens vrij te geven om de privacy van gebruikers te beschermen.

Ook zegt Instagram een neutraal bedrijf te zijn dat optreedt als tussenpersoon. Daardoor voelt het zich ook niet verantwoordelijk voor wat er op de servers staat.

De naaktfoto's waren niet van het slachtoffer zelf, maar die indruk werd wel gewekt. Bij de afbeeldingen stonden teksten met daarin een naam waarmee het meisje wordt gepest. Het acccount is inmiddels offline gehaald.

De familie zegt een sterk vermoeden te hebben wie de dader is, omdat de pestnaam niet bij veel mensen bekend is. Het meisje zou meerdere keren zijn aangezet tot het plegen van zelfmoord. De rechter in Alkmaar bepaalt uiterlijk 11 juli of Instagram de gegevens van de pesters moet vrijgeven.

Lees meer over:
Tip de redactie