De Nederlander Maurice Beljaars heeft een verzoek ingediend voor een officiële regenboogvlag-emoji.

De Nederlander vroeg in eerste instantie Twitter om de emoji toe te voegen, maar kwam er toen achter dat hij voor zijn verzoek (pdf) bij Unicode, het officiële consortium dat over de gestandaardiseerde emoji's gaat, moest zijn. 

"Het gebeurt vrij vaak dat ik zo'n vlaggetje aan een tweet wil toevoegen bij dingen die te maken hebben met homo-emancipatie, zoals bijvoorbeeld bij de aanslagen in Orlando", zegt Beljaars tegen NU.nl. "Maar die is er nog niet, dus gebruik ik altijd maar een gewoon regenboogje."

De Amsterdammer vermoedt dat er nog geen aparte regenboogvlag-emoji is omdat het icoontje simpelweg nog niet is aangevraagd. "Het is aan het begin ook een heel gedoe om zoiets aan te vragen", aldus Beljaars. "Maar als je er even voor gaat zitten valt het best mee."

Beljaars acht de kans dat 'zijn' emoji wordt toegevoegd vrij groot: "Ik denk dat Unicode zal zien dat het plan wel hout snijdt. Je kunt als je rondkijkt op het internet ook wel zien dat er veel behoefte aan is."

Unicode voegt regelmatig nieuwe emoji's toe, met als meest recente voorbeeld de croissant, cowboy en selfie. Eerder werden al meerdere huidskleuren aan de officiële emoticons toegevoegd. Ook deed een aantal Google-medewerkers onlangs een verzoek om vrouwen beter te vertegenwoordigen.