Een Amerikaanse patenthouder heeft Apple opnieuw aangeklaagd voor het schenden van vijf van zijn patenten. Dezelfde zaak werd in 2015 zonder vonnis afgewezen.

De zaak is aangespannen door het bedrijf Straight Path Communications, meldt AppleInsider. Het bedrijf ontwikkelt zelf geen producten of diensten, maar bezit wel patenten op het gebied van draadloze communicatie.

De patenten beschrijven het proces waarbij twee apparaten een verbinding leggen via een netwerk waar ze beiden niet altijd op zijn aangesloten. Ook stelt het bedrijf dat Apple een patent schendt door FaceTime te integreren op apparaten als de iPhone, iPad en Mac. Straight Path Communications haalt daarvoor een twintig jaar oud patent op de ‘WebPhone’ aan, dat een apparaat beschrijft speciaal gemaakt voor videobellen via internet.

​Zonder uitspraak

De zaak werd in 2014 al eens aangespannen, maar werd in 2015 zonder uitspraak afgewezen. Ondertussen zijn de betreffende patenten opnieuw bekeken en goedgekeurd door het Amerikaanse patentorgaan USPTO. Omdat de zaak eerder zonder uitspraak werd beëindigd, kan deze nu opnieuw worden aangespannen.

Straight Path Communications eist in de zaak een onbekend bedrag aan schadevergoeding. Het is de tweede keer deze maand dat er een zaak wordt aangespannen tegen FaceTime, ook in een eerdere zaak gaat het om een patenthouder.

In een eerdere zaak rond patentschending van FaceTime werd een aanklager in het gelijk gesteld, maar een rechter veegde een boete van 280 miljoen euro later toch van tafel.