Eén op de zes gebruikers van MSN Messenger gebruikt een webcam. De populariteit neemt alleen maar toe. Hoog tijd dus dat NU.nl eens bekijkt wat er zoal op de markt is. We testen zeven webcams van vijf verschillende merken. Er blijkt veel verschil te zitten in de beeldkwaliteit van de webcams.

Dagenlang hebben we iedere MSN-contact lastig gevallen met een uitnodiging tot een webcamgesprek. We testten de webcams op beeldkwaliteit, zowel overdag als 's avonds. Verder keken we naar het geluid, de vormgeving en de software. Opvallend was dat geen enkele geteste webcam functioneerde op Windows 98.

De test is ingedeeld per webcam, met tussendoor Messenger-beelden van de diverse webcams. Aan het einde maken we de balans op. De technische specificaties vind je hier.

Labtec webcam
Logitech Quickcam Zoom
Logitech Quickcam Communicatie Plus
Philips ToUcam Pro II
Creative Live! en Creative Instant
Trust 360 USB 2.0 Spacecam

Labtec webcam

We beginnen met de Labtec. Geen ellenlange productnaam met dertien letters en cijfers: de webcam van Labtec heet gewoon 'webcam'. Die naam past ook wel bij de vormgeving, want op estetisch gebied scoort Labtec weinig punten. Na de eenvoudige installatie krijgen we te zien dat voor de camera ook qua beeld geen gouden medaille te behalen valt.

Lachspiegel

Vervelend is dat je de Labtec zelf moet scherpstellen, met behulp van de ring om de camera. Maar zelfs als dat eenmaal gedaan is, kun je niet echt van scherp spreken. Met de resolutie van 352 x 288 krijg je een beeld dat te vergelijken is met de publieke omroep via antenne: je herkent de man wel als Bassie, maar het zou net zo goed Adriaan kunnen zijn.

En denk maar niet dat de Labtec webcam vloeiende bewegingen laat zien. Als je snel van de ene naar de andere kant beweegt, krijg je een soort lachspiegel-effect. Mijn haar blijft nog achter aan de linkerkant van het scherm terwijl mijn kin al aan de rechterkant is.

Bij de webcam zit een aardig programma, waarmee je foto's en filmpjes kunt maken. De filmpjes worden opgeslagen als avi-bestand. Veertig seconden video is ongeveer 7 megabyte groot. Via het programma kun je de filmpjes per e-mail versturen, het filmpje wordt dan eerst gecomprimeerd tot Real-bestand. De avi van 7 mb is dan nog slechts 450 kilobyte.

Beveiligingscamera

Ook kun je de webcam van Labtec gebruiken als beveiligingscamera. Jammer is wel dat het Labtec-programma aan moet staan om bewegingen te controleren.

Nu is het wel erg makkelijk om de Labtec tot op de grond af te kraken. We zouden namelijk gemakkelijk kunnen zeggen: volgens mij komt die webcam nog van voor de Tweede Wereldoorlog. Maar dat zou te makkelijk zijn. Want de prijs van het apparaat stamt namelijk óók van voor de Tweede Wereldoorlog. Met die prijs in gedachten is de Labtec zo slecht nog niet.
Prijs: 15,00 (laagst geziene prijs)

Klik hier voor printscreen Labtec vs. Logitech Quickcam Zoom

Logitech Quickcam Zoom

Logitech is waarschijnlijk het bekendste merk op het gebied van webcams. Het Zwitserse bedrijf claimt een marktaandeel van 60 procent in handen te hebben. Aangezien het een populair merk is, testen we twee webcams van Logitech. Als eerste de Quickcam Zoom, een zilveren webcam die opvalt door de ingebouwde zoomfunctie.

De zilveren webcam valt eenvoudig op de computer te installeren. Daarna kun je met een simpele druk op de knop foto en video-opnamen maken. Wat gelijk opvalt is de prima beeldkwaliteit van opnamen die overdag gemaakt zijn. Dit keer is het beeld niet opgebouwd uit kleine vierkantjes of korrels. De gemaakte foto's zijn een verademing: ze zijn scherp en hebben heldere kleuren.

Filmbeelden

Met de webcam kun je ook prima filmbeelden maken. Die worden opgeslagen in avi formaat. De software van de webcam werkt samen met Outlook Express, waardoor je op eenvoudige wijze de zelfgemaakte beelden kunt versturen. De filmpjes zijn ook voorzien van geluid, dat de webcam registreert met een geïntegreerde microfoon.

De zelfgemaakte videobeelden lopen vrij soepel, maar het geluid is niet super. Stemmen vervormen niet, maar wel is een brommend en suisend achtergrondgeluid te horen. Net alsof een radio heel hard een ruis signaal uitzendt.

Face tracking

In combinatie met MSN Messenger functioneert de camera goed. Opnieuw lopen de beelden behoorlijk vloeiend. Wel blijft het beeld soms even hangen, maar dit ligt waarschijnlijk niet aan de webcam. Een leuke functie van de Logitech Quickcam Zoom is face tracking. Als je deze functie inschakelt, zoomt de camera in op je hoofd. Na verloop van tijd zoomt hij weer uit. Bij dit inzoomen neemt de kwaliteit van het beeld nauwelijks af. De vraag is alleen of je zo groot met gezicht in beeld wilt als je met iemand anders aan het chatten bent.

Het enige punt waarop de camera wat tekortschiet, zijn de avondopnamen. Die lijken opgebouwd te zijn uit honderden strepen. Het beeld wordt pas weer scherp en helder als je meerdere lampen aandoet in een kamer.
Prijs: 40,00 (laagst geziene prijs)

Logitech Quickcam Communicatie Plus

Nu de Quickcam Zoom behoorlijk positieve testresultaten oplevert, zijn we natuurlijk ook benieuwd naar de andere webcam van Logitech. De zwarte Quickcam Communicatie Plus blijkt dezelfde software te gebruiken. Opnieuw drivers installeren is dus niet nodig.

We worden opnieuw verrast door de beeldkwaliteit. Helaas dit keer negatief verrast. De beeldkwaliteit van de Quickcam Communicatie Plus blijkt beduidend minder goed te zijn. Het beeld is stukken minder scherp, de kleuren zijn minder mooi en ook handmatig bijstellen helpt nauwelijks. In het beeld zijn vrij duidelijk de pixels te onderscheiden. Avondopnamen pakken nog minder goed uit dan bij de Quickcam Zoom.

Hoofdtelefoon

De Communicatie Plus beschikt niet over de zoomfunctie maar heeft wel een hippe hoofdtelefoon. Aan de linkerkant zit een microfoon bevestigt die je voor de mond moet houden. Bij filmopnamen klinken stemmen wat verder weg. Wel heeft deze webcam minder last van achtergrondgeluid.

Het communiceren via deze hoofdtelefoon werkt vrij goed. De hoofdtelefoon zit comfortabel en kan onmogelijk van je hoofd afglijden. Hoogstens vindt degene met wie je chat het er raar uitzien dat je zo'n microfoontje bij je mond hebt zitten.

Diashow

Net als bij de Quickcam Zoom komt bij installatie de map Mijn Logitech foto's op de desktop van je computer te staan. In deze map zijn overzichtelijk alle foto's en video's te zien die je hebt opgeslagen. Met de geleverde software kun je de foto's nog bijsnijden of bekijken in een diashow. Ook zijn de beelden weer eenvoudig per e-mail te versturen.

Toch is het opvallend dat twee camera's van hetzelfde merk die ongeveer even duur zijn zo van beeldkwaliteit kunnen verschillen. Van de twee Logitech webcams die we getest hebben, is de Quickcam Zoom dus beduidend beter. Consumenten die geïnteresseerd zijn in de hoofdtelefoon/microfoon-combinatie kunnen het beste deze apart aanschaffen.
Prijs: 50,00 (laagst geziene prijs)

Klik hier voor printscreen Logitech Quickcam Communicatie Plus vs. Philips ToUcam Pro II

Philips ToUcam Pro II

De Philips ToUcam Pro II heeft op papier de beste cijfers. Een resolutie van 640 x 480, 60 frames per seconde en een fotografiemodus van 1280 x 960, oftewel 1.2 megapixel. De ToUcam heeft een gemiddelde prijs van 75 euro, maar dan heb je ook wat.

Installeren gaat prima. Philips levert een heel scala aan programma's mee: conferentieprogramma Microsoft NetMeeting, Arcsoft PhotoBase, Arcsoft PhotoImpression, Arcsoft VideoImpression, chatprogramma Smith Micro VideoLink Pro en Philips Tools. De Arcsoft programma's kun je gebruiken om foto's en video's met je webcam te maken en te beheren. Vooral VideoImpression is erg leuk, omdat je ermee je filmpjes aan elkaar kunt plakken, ze kunt voorzien van mp3'tjes, diashows maken, et cetera.

Beeld

Waar het natuurlijk om gaat, is het beeld. En dat is scherp. Philips pronkt op de doos met de zinsnede Zeer heldere VGA-afbeeldingen bij weinig licht. En inderdaad, alhoewel de kwaliteit 's avonds wel ietsje slechter, is het verschil vele malen minder groot als bij andere webcams.

Statief

De webcam heeft zijn eigen voetsteun, maar Philips levert er ook nog een flexibel statief bij, waar de ToUcam opgeschroefd kan worden. De ToUcam lijkt met die driepoot zo uit een science fiction film gelopen. Hoe dan ook, met het statief, dat ook op de meeste camera's past, is het mogelijk om de camera in ontelbaar veel standen te positioneren. Een zeer nuttige toevoeging.
Prijs: 70,00 (laagst geziene prijs)

Creative Live! en Instant

Over een science fiction film gesproken... De webcams Live! en Instant van Creative, dat zijn pas ruimtewezentjes. Met een beetje fantasie zijn de eivormige figuren met hun drie pootjes de perfecte figuranten voor Star Wars. De Creative Live! komt in het zwart, de Instant is wit. De achterpoot is inklapbaar en de eivorm is 360 graden draaibaar, waardoor de camera in meerdere posities te plaatsen is.

De functionaliteit van de Live! en de Instant is hetzelfde, het verschil zit in de resolutie (die van Live! is hoger) en de meegeleverde microfoon die de Instant niet heeft.

Je hoeft geen Maurice de Hond te zijn om te voorspellen dat de Live! (640 x 480) een beter videobeeld geeft dat de Instant (352 x 288). Wat echter verrassend is, is dat 's avonds de Instant bij een lage resolutie een duidelijker beeld geeft dan de Live!. Vanaf 640 x 480 is het beeld van de Live! helderder. Desalniettemin is het 'nachtbeeld' niet zo goed als dat van de Philips.

Scherpstellen

Het scherpstellen moet met de hand gedaan worden en dat gaat zo gemakkelijk nog niet. Het draaiwieltje om de lens waarmee het focusen moet gebeuren, beweegt nogal stroef. Je hebt beide handen nodig en dan nog is de kans groot dat je per ongeluk de webcam van zijn positie schuift. Of, zoals ons enkele keren is overgekomen, dat de webcam naar de achterkant van de monitor tuimelt. Onhandig dus.

Beide webcams worden geleverd met Creative Webcam Center, Arcsoft PhotoImpression en Arcsoft Multimedia Email. Met de Creative Webcam Center kun je filmpjes maken en de camera instellen als beveiligingscamera. In tegenstelling tot de Labtec kan het programma van Creative op de achtergrond worden uitgevoerd. Tot de mogelijkheden behoren het voorprogrammeren om foto's of video's te maken, bijvoorbeeld bij beweging, of elke 30 seconden.
Prijs Live!: 46,00 (laagst geziene prijs)
Prijs Instant: 30,00 (laagst geziene prijs)

Klik hier voor printscreen Creative Instant vs. Logitech Quickzoom

Trust 360 USB 2.0 Spacecam

Op het eerste gezicht ziet de webcam van Trust er wat simpel vormgegeven uit: een zwart ei op twee voetjes. De vraag is natuurlijk hoe belangrijk de vormgeving van een webcam is. Als de beeldkwaliteit maar goed is. Daar gaat het tenslotte toch vooral om.

Vertrouwen

Tijdens het installeren van de webcam van Trust kregen we wel een heel bijzondere melding: de software die u installeert voldoet niet aan de eisen van de Windows Logo-test, die op compatibiliteit met Windows XP controleert. We worden zelfs aangeraden om de installatie te beëindigen. Stoppen of toch doorgaan? We vertrouwen in Trust en kiezen voor het laatste.

Handmatig

Ondanks de waarschuwing wordt de webcam van Trust zonder problemen geïnstalleerd. Door op de knop aan de bovenkant te drukken kunnen foto's gemaakt worden. Ook bij deze camera moet het beeld handmatig scherpgesteld worden.

Wat een lelijk beeld! Dat is mijn eerste reactie als ik de eerste testbeelden bekijk. Het beeld is niet scherp, de kleuren zijn vaal en waarom wordt het beeld soms rood? Helderheid, contrast en resolutie veranderen, levert weinig op.

Lelijk eendje

Een webcam die er én lelijk uitziet én slechte beelden maakt. Dan verdien je het om het lelijke eendje van de webcams genoemd te worden.

Update:Aangezien Trust vermoedde dat ons testexemplaar een defect had, heeft het bedrijf ons een nieuw exemplaar opgestuurd. Als de geteste webcam inderdaad een defect had, willen we best nog een keer kijken naar het nieuwe exemplaar.

Bij de nieuwe webcam van Trust krijgen we van Windows XP niet meer de tip om de installatie te staken. Dit keer wordt de webcam probleemloos geïnstalleerd. De belangrijke vraag is natuurlijk dit keer of de beeldkwaliteit verbeterd is.

Het lijkt er inderdaad op dat ons eerste testexemplaar een defect had. Het beeld van de nieuwe webcam vertoont namelijk inderdaad minder kuren. Zo zijn er geen rare rode vlekken meer in beeld te zien. Het beeld is nog steeds niet superscherp, maar wel beter dan de vorige keer.


Prijs: 41,00 (laagst geziene prijs)

Klik hier voor printscreen Creative Live! vs. Trust 360 USB 2.0 Spacecam (eerste testexemplaar)

Product Prijs in euro Video overdag Video avond Foto Geluid
Logitech comm. plus 50 [] - [] []
Logitech Zoom 50 + [] + []
Trust 41 - - - -
Philips 70 + + + []
Labtec 15 - - - [] nvt
Creative Live! 46 [] [] + []
Creative Instant 30 [] - [] nvt

Product Vormgeving Software Gebruik Prijs/kwaliteit
Logitech comm. plus + + + []
Logitech Zoom + + + []
Trust - [] - -
Philips + + ++ []
Labtec - - [] [] +
Creative Live! + [] + []
Creative Instant + [] + []

- - slecht
- matig
[] redelijk
+ goed
++ zeer goed

Conclusie

De beeldkwaliteit van de geteste webcams viel ons niet altijd mee. Op dit punt gaven we slechts twee camera's een goed als oordeel. Ook viel op dat de webcams bij zwak licht matige prestaties leveren. Alleen de Philips had 's avonds nog een goed beeld. Deze webcam komt dan ook als beste uit de test en wint het nipt van de Logitech Quickcam Zoom. Te verwachten valt dat in de komende jaren de beeldkwaliteit sterk zal verbeteren, waardoor echt serieuze videogesprekken gevoerd kunnen worden. Want nu zijn webcams vooral leuke hebbedingetjes.