AMSTERDAM - Napster is op sterven na dood. De ooit zo populaire muziekdienst is bijna failliet en neemt afscheid van Napster-baas Konrad Hilbers, Napster-oprichter Shawn Fanning en vier andere vice-presidenten, dat schrijft de Financial Times woensdag. De schuld wordt in de schoenen van Hollywood geschoven.
Financial Times

Het bedrijf dat voor een groot deel in handen is van uitgever Bertelsmann heeft het afgelopen jaar nauwelijks inkomsten gekregen. Vorige maand zijn daarom al 30 van de 100 personeelsleden ontslagen.

Napster stopte in juni 2001 met de activiteiten op internet op last van de rechter. De muziekindustrie verenigd in de RIAA en de filmdustrie klaagden de muziekdienst aan wegens het op grote schaal schenden van auteursrechten.

Bertelsmann wilde van Napster een legale muzieksite maken dat gebruik maakt van abonnementen om de muzieklicenties te betalen. De techniek van Napster zal nu wellicht gebruikt gaan worden voor het muziekplatform MusicNet, een samenwerking tussen Warner Music, BMG (Bertelsmann), EMI en het internetbedrijf RealNetworks.

Inbreuk

Napster begon in de zomer van 1999 met een eenvoudig idee van de 19-jarige Shawn Fanning. De software van de ex-student maakte het voor internetgebruikers mogelijk om over data van de computer van andere gebruikers te beschikken.

Op 12 februari 2001 stelde het federale hof van beroep in San Francisco dat Napster inbreuk maakt op de auteursrechten. In de hoogtijdagen van de muziekdiensten maakten wereldwijd ongeveer 50 miljoen mensen gebruik van de uitwisseldienst.

/NETNapster-baas houdt het na klein jaar voor gezienBertelsmann is al ver met nieuwe 'Napster'Bertelsmann begint met Napster nieuwe muzieksite

/DOSSIERNapster