AMSTERDAM - Alcoholverslaafden kunnen binnenkort via internet anoniem hulp krijgen om te minderen met drinken of hier geheel mee te stoppen. De Overijsselse instelling voor verslavingszorg Tactus is bezig met het ontwikkelen van de website, meldt zij dinsdag. Tactus denkt door anonimiteit meer mensen te kunnen helpen.

De behandeling op de website alcoholdebaas.nl is volgens Tactus-woordvoerder Heleen Westendorp onderverdeeld in twee stappen. "Aan de hand van verschillende opdrachten wordt eerst het eigen gebruik in kaart gebracht. Gedachten en gevoelens worden op deze manier uiteengerafeld om de vinger op de zere plek te kunnen leggen."

De verslaafde kan een eigen dossier aanleggen op de website. Deze gegevens kunnen alleen worden bekeken door de hulpverlener. "Daarna wordt bekeken wat voor actie er nodig is om daadwerkelijk te minderen of te stoppen met drinken", zegt Westendorp. Volgens de woordvoerder zullen de verslaafden eerlijker zijn als ze anoniem geholpen worden: "Ze hoeven voor niemand de schijn op te houden."

Tactus ziet toekomst in de anonieme formule: "De anonimiteit is erg belangrijk. Op dit moment bereiken we maar één op de tien mensen met een drankprobleem. We verwachten dat dit aantal zal toenemen. Verder denken we mensen eerder in hun verslavingscarrière te kunnen bereiken en behandelen. Nu komen de verslaafden die hulp zoeken gemiddeld pas na zeven jaar."

Westendorp denkt dat de website over ruim drie maanden gereed is voor gebruik. Het experiment wordt woensdag 3 november gepresenteerd tijdens het E-zorg-seminar in Nijmegen.