Facebook betaalt in totaal meer dan 50 miljoen dollar aan bijna 140 mediabedrijven en beroemdheden voor het maken van livestreams. 

Dat meldt de Wall Street Journal op basis van interne documenten. Facebook heeft contracten met onder meer CNN, The New York Times, Buzzfeed, The Huffington Post en beroemdheden als chefkok Gordon Ramsay en comedian Kevin Hart.

Zeventien van de bedrijven en personen die een contract hebben afgesloten met Facebook krijgen meer dan een miljoen dollar uitbetaald. Buzzfeed krijgt met 3,05 miljoen dollar voor een jaar het meeste geld, gevolgd door The New York Times (3,03 miljoen) en CNN (2,5 miljoen dollar). 

Het was al langer bekend dat Facebook een aantal makers van livevideo's betaalt, maar het was nog onduidelijk op welke manier dat gebeurde en op welke schaal. 

Constante stroom

Met de contracten wil Facebook zich op de korte termijn verzekeren van een constante stroom aan livevideo's. Er wordt door het bedrijf nog gewerkt aan concretere manieren om geld te verdienen met livestreams, bijvoorbeeld door het delen van van advertentiegeld. 

Facebook is dit jaar begonnen met het het beschikbaar maken van zijn livevideodienst, Facebook Live. Daarmee concurreert Facebook direct met andere livestreamingdiensten als Periscope.