Een groep van tien steden over de hele wereld slaat de handen ineen om gezamenlijk samen regels op te stellen voor diensten zoals Airbnb en Uber.

Onder meer de burgemeesters van Amsterdam, New York, Parijs, Seoul, Athene, Barcelona en Toronto werken samen aan het gezamenlijke regelboek.

Er zijn nog geen beleidsdocumenten opgesteld, maar vertegenwoordigers van een aantal steden hebben elkaar vorige maand ontmoet in Amsterdam om te praten over de zogenoemde deeleconomie. Parijs zou in oktober een eerste rapport willen publiceren, meldt Bloomberg

"Als de twintig of dertig van de grootste stedelijke markten ter wereld totaal andere regels hanteren, is dat niet handig voor wie dan ook", aldus een woordvoerder van de lokale overheid van New York.

Door samen te werken met andere steden hopen de steden bovendien de onderhandelingen met de diensten te versimpelen. Nu wordt vaak nog per stad of land een aparte juridische strijd gevoerd. 

Verzet

Diensten als Airbnb en Uber zijn populair onder consumenten maar stuiten, met name in Europa, ook op verzet van nationale en lokale overheden. 

Uberpop, de goedkoopste Uber-dienst waarbij chauffeurs zonder taxivergunning (snorders) rondrijden, werd bijvoorbeeld in Nederland verboden. 

Ook was het in Amsterdam enige tijd lang verboden om woonhuizen als vakantiewoning te verhuren via Airbnb. De dienst is inmiddels weer toegestaan, maar verhuurders moeten wel een toeristenbelasting betalen en zitten vast aan een maximale verhuurperiode.

Europese Commissie

De Europese Commissie mengde zich begin juni ook in de discussie over deeleconomie, door te waarschuwen dat het verbieden van dit soort diensten alleen in het uiterste geval moet gebeuren. 

"Een totaal verbod op een activiteit is een laatste redmiddel dat alleen gebruikt moet worden wanneer er geen minder zware methoden zijn om het publieke belang te dienen", aldus de Commissie, die de Airbnb-regels in Amsterdam als voorbeeld gaf van hoe het ook kan.