Het komt steeds minder vaak voor dat bedrijven en overheden worden gehackt door groepen die uit China afkomstig zijn.

Er vinden nog minder dan tien van zulke incidenten per maand plaats, stelt beveiligingsbedrijf FireEye dinsdag in een rapport (pdf). In 2013 en 2014 vonden er nog vijftig tot zeventig incidenten per maand plaats.

Volgens FireEye zijn er nog wel dertien hackersgroepen actief die vermoedelijk in China zijn gestationeerd.  

Mogelijk heeft het lagere aantal cyberaanvallen te maken met druk die de Amerikaanse overheid op China heeft gezet. De regering van president Obama uitte meermaals haar ongenoegen over de activiteiten van hackers die gelieerd leken te zijn aan de Chinese overheid.

In 2014 werden zelfs vijf Chinese militairen officieel aangeklaagd in de VS, omdat ze bedrijfsgeheimen zouden hebben gestolen via cyberspionage. Geen van de aangeklaagden is ooit in de VS verschenen.

Daling cyberaanvallen uit China

Daling cyberaanvallen uit China
Daling cyberaanvallen uit China
Foto: FireEye

Bestrijden

Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington zegt tegen de Wall Street Journal dat het land "toegewijd aan het bestrijden van alle vormen van cybercrime" is.

Ook FireEye-concurrent Crowdstrike zegt dat er sprake is van een sterke daling van het aantal Chinese hacks, al betwijfelt het bedrijf of het gaat om een permanente vermindering.