'Grote Europese techbedrijven doen het beter dan Amerikaanse'

Techbedrijven in Europa die een waarde hebben van rond de 1 miljard dollar (884 miljoen euro), presteren beter dan hun concurrenten in de Verenigde Staten.

De Europese bedrijven hebben de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 278 miljoen euro omgezet, tegenover 114 miljoen omzet van de Amerikaanse bedrijven.

Dat blijkt uit onderzoek van investeringsbank GP Bullhound, waarover Business Insider maandag schrijft. Volgens de bank is er in Europa een stabiele markt die de "overdadigheid van de VS" heeft vermeden.

"Europa heeft nog niet de duizelingwekkende hoogte bereikt van Amerikaanse giganten als Facebook en Google", zei Manish Madhvani van de bank. "Maar als we kijken naar de ondernemingen in de waarde van 1 tot 3 miljard dollar, zien we dat wat we in missen in kwantiteit, goedmaken in kwaliteit."

Waardering

Ook zouden bedrijven op een "gezonder" manier worden gewaardeerd. Amerikaanse bedrijven hebben twee keer zo veel geld opgehaald als de Europese tegenhangers.

De waardering van Amerikaanse bedrijven is echter 46 keer de omzet, terwijl dat in Europa 18 keer de omzet is. De kans dat Europese bedrijven winstgevender worden is veel groter dan de Amerikaanse bedrijven.

Techbedrijven

In Europa zijn volgens GP Bullhound 44 techbedrijven met een waardering van 1 miljard dollar of hoger. Het best gewaardeerde Europese techbedrijf is Spotify, dat in juni een waarde had van 7,5 miljard euro.

GP Bullhound heeft zich in het rapport gericht op techbedrijven met een waarde van rond de 1 miljard dollar die na 2000 zijn opgericht. Daarbij hoorde ook het enige Nederlandse bedrijf in de categorie: Just Eat.

Tip de redactie