De Amerikaanse staat New York wil het verhuren van volledige woningen via diensten als Airbnb verbieden. Het hogerhuis van de staat heeft een wet daarvoor goedgekeurd en naar de gouverneur gestuurd.

De wet voorziet in een verbod van het verhuren van volledige woningen voor een periode van minder dan 30 dagen. Gouverneur Andrew Cuomo kan de wet tekenen of verwerpen, schrijft Forbes.

Het is in New York al verboden om delen van een woning te verhuren. De staat wil op die manier voorkomen dat mensen illegale hotels runnen.

Met het nieuwe verbod riskeren mensen die toch hun huis verhuren een boete van 1.000 dollar (887 euro) bij de eerste overtreding tot 7.500 dollar (6649 euro) voor stelselmatige overtreding.

Airbnb

Volgens Airbnb heeft New York "op het laatste moment" een deal gesloten met de hotelindustrie in de staat. "Het is teleurstellend, maar niet onverwachts", zei Josh Meltzer van Airbnb New York.

Door de deal zouden 30.000 mensen in New York het risico lopen op financiële problemen, omdat ze een deel van hun inkomsten mislopen.

Slechte deal

"Laten we er duidelijk over zijn: dit is een slecht voorstel dat het duizenden New Yorkers moeilijker maakt om de rekeningen te betalen", aldus Meltzer.

Airbnb sloot eerder belastingdeals met Pennsylvania, Connecticut, Rhode Island en Jersey City om een soortgelijk verbod te voorkomen. Het bedrijf is van plan met de 50 grootste steden in Amerika een overeenkomst te sluiten.