Hackdienst Islamitische Staat mogelijk gerund door Russen

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is volgens de Duitse veiligheidsdiensten niet in staat om complexe cyberaanvallen uit te voeren. Achter de IS-hackdienst Cyberkalifaat zitten waarschijnlijk Russen.

Sommige aanvallen van het Cyberkalifaat zijn mogelijk in opdracht gedaan van het Kremlin, meldt het Duitse blad Der Spiegel op basis van anonieme bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten.

Vermoedens over Russische betrokkenheid bij het cyberteam ontstonden bij de hack op de website en sociale media-accounts van de Franse televisiezender TV5 Monde. Bij die hack in april 2015 werd IS-propaganda verspreid.

Uit nieuwe informatie zou blijken dat er ook een Russische link is met aanvallen van het Cyberkalifaat op het Amerikaanse leger begin 2015 en op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken begin 2016.

Ook wordt vermoed dat Rusland betrokken is bij een cyberaanval op de Saoedische veiligheidsdiensten in het voorjaar.

Geheime diensten

De Duitse veiligheidsdiensten vermoeden dat en team van zo'n vierduizend hackers wordt geleid door de Russiche geheime diensten FSB, GRU en de SVR.

Daarmee zou het Russische team ongeveer even groot zijn als dat van het Amerikaanse 'cyberteam'. De Amerikaanse strijdkrachten willen dat team tegen 2018 vergroot hebben tot 6.000 computerexperts.

Lees meer over:
Tip de redactie