Eén van de nieuwe emoji zou een geweer worden, maar de organisatie die standaard voor de smileys bepaalt ziet daar nu toch van af.

Unicode, een organisatie rond de internationale standaard voor de codering van grafische tekens, bepaalt welke nieuwe emoji er aan het aanbod wordt toegevoegd. Dit jaar zou het aanbod worden uitgebreid met onder meer een emoji-symbool van een geweer, maar daar ziet de organisatie na bezwaar van Apple en Microsoft nu toch van af. meldt Buzzfeed op basis van ingewijden.

Verschillende technologiebedrijven stemmen over welke emoji er worden toegevoegd aan het aanbod, en overlegden over een aanbod van 67 nieuwe symbooltjes, met naast een geweer ook onder andere een avocado, een baguette en bacon.

Enkele ontwerpen van de geweer-emoji

Enkele ontwerpen van de geweer-emoji

Apple zou echter hebben gezegd dat het een afbeelding van een geweer niet wil ondersteunen, en ook niet aan zijn software zou toevoegen. Microsoft zou Apple daarin gesteund hebben, waarna de leden unaniem besloten het geweer in de ban te doen.

Pistool

Ook een emoji-afbeelding van een sporter met een geweer behoort niet meer tot de nieuwe lichting emoji. Toch zouden bedrijven die dat willen de emoji alsnog kunnen toevoegen. Google heeft dat in de huidige bètaversie van het nieuwe Android N gedaan. Of de emoji ook de uiteindelijke versie van Android N halen, is niet duidelijk.

Beide afbeeldingen werden toegevoegd in het kader van het Olympische sportschieten. Het pistool, al sinds het begin onderdeel van het emoji-aanbod, zou niet besproken zijn door het Unicode-consortium.

De uiteindelijke versie van Unicode 9.0, waar de nieuwe emoji deel van uitmaken, wordt op 21 juni vrijgegeven. Daarna voegen technologiebedrijven als Apple, Google en Microsoft de symbooltjes toe aan hun software.