Doet de Europese Unie onderzoek naar de LinkedIn-overname door Microsoft, dan zou dit onderzoek zich voornamelijk op gebruikersdata richten.

Dat stelt Eurocommissaris Margrethe Vestager tegenover Bloomberg. De gebruikersdata van LinkedIn zou bij de overname namelijk centraal staan. 

Een potentieel onderzoek zou kijken hoe lang de data van LinkedIn houdbaar is. Kunnen de gegevens van LinkedIn lang worden gebruikt, dan kan het nieuwe bedrijven op de markt mogelijk lastig maken.

Een officieel onderzoek naar de overname is nog niet gestart, maar Microsoft wil goedkeuring bij de Europese Unie en de Verenigde Staten vragen voordat de koop wordt afgerond. Microsoft betaalt 23 miljard euro voor LinkedIn.

LinkedIn beheert de gegevens van ongeveer 100 miljoen Europeanen. Volgens analist James Cakmak was er sprake van een veel grotere datahoeveelheid toen WhatsApp door Facebook werd gekocht, omdat de chatapp 350 miljoen Europese gebruikers had op dat moment. Volgens Cakmak zou er daarom niet strenger naar LinkedIn gekeken moeten worden.