IBM gaat piloten waarschuwen voor turbulentie op vliegroute

IBM gaat piloten via software waarschuwen voor turbulentie op de vliegroute. Het bedrijf heeft daarvoor en deal gesloten met Gogo, dat draadloze netwerken in vliegtuigen maakt.

Piloten krijgen de waarschuwingen terwijl ze aan het vliegen zijn, zodat ze een andere route kunnen kiezen. Data van het vliegtuig wordt vergeleken met metereologische informatie om te bepalen hoe hevig de turbulentie is.

Voor de techniek gebruikt IBM meteorologische informatie van The Weather Company, dat het bedrijf vorig jaar kocht voor 2 miljoen dollar (1,78 miljoen euro), schrijft The Wall Street Journal vrijdag.

Waarschuwingen worden verstuurd naar alle vliegtuigen rondom het gebied van turbulentie. Volgens IBM kunnen luchtvaartmaatschappijen zo'n 100 miljoen dollar per jaar besparen met het waarschuwingssysteem.

Schade

Doordat vliegtuigen niet door onstabiele luchtstromen vliegen, kunnen verwondingen aan personeel en passagiers worden voorkomen. Ook voorkomt het onverwacht onderhoud door schade aan vliegtuigen.

De dienst van IBM en Gogo zal aan het einde van de zomer beschikbaar komen. Details over de deal zijn niet bekendgemaakt.

Handmatig

Op dit moment is het zo dat piloten die te maken krijgen met turbulentie, daar zelf melding van moeten maken aan luchtverkeersleiders.

De luchtverkeersleiders bepalen dan hoe erg de turbulentie is en waarschuwen andere piloten in de omgeving. Met het systeem van IBM wordt dat geautomatiseerd.

Lees meer over:
IBM
Tip de redactie