Drie Nederlanders opgepakt vanwege drugshandel op het 'dark web'

De politie heeft drie Nederlanders aangehouden op verdenking van het verhandelden van drugs via illegale online marktplaatsen. De aanhoudingen zijn in het kader van een onderzoek naar de handelsplaats Silk Road.

Het gaat om een 28-jarige man uit Broek op Langedijk, een 29-jarige man uit Nieuwe Niedorp en een 26-jarige man uit Alkmaar. De politie heeft op elf locaties doorzoekingen gedaan.

De politie heeft ruim 140.000 euro in contanten, ongeveer 45 kilo verdovende middelen en dure horloges in beslaggenomen. Ook nam de politie voertuigen, computers en usb-sticks in beslag.

De man uit Broek op Langedijk is hoofdverdachte in de zaak. De politie begon een onderzoek naar de man, nadat Silk Road 1 uit de lucht werd gehaald en de vermeende beheerder ervan in de VS werd opgepakt.

Dark web

Silk Road was een handelsplaats die alleen is te bereiken via het zogenoemde dark web, een gedeelte van internet dat alleen via speciale browsers te bezoeken is. Gebruikers kunnen anoniem de handelsplaats bereiken.

Uit veiliggestelde chatberichten die via Silk Road 1 waren verstuurd, kon de politie opmaken dat een van de gebruikers berichten vanuit Nederland verstuurde.

Drugs

Het bleek dat de 28-jarige Nederlander drugs in dvd-hoesjes naar de Verenigde Staten stuurde. De verdovende middelen die de politie vond, onder meer MDMA en cocaïne, stond klaar om verzonden te worden.

De verdachten lieten zich betalen in onder meer de digitale munt Bitcoin. Om dat geld om te zetten naar euro's heeft de hoofdverdachte contact onderhouden met een zogenoemde 'bitcoinbroker'. Die persoon werd in februari door de FIOD aangehouden.

Dark web

Op het dark web zijn verschillende plekken te vinden waar illegale activiteiten plaatsvinden. Silk Road was een van de bekendste plekken waar onder meer drugs werd verhandeld.

De Amerikaanse autoriteiten hebben de jacht geopend op de illegale drugshandel. Ross Ulbricht, de vermeende oprichter van Silk Road, kreeg vorig jaar levenslang voor het runnen van de marktplaats.

Nadat Silk Road ophield te bestaan, kwamen er andere 'marktplaatsen' voor drugshandel.

Lees meer over:
Tip de redactie